סערת טליה :
אחת ולתמיד- האם צריכה מוגברת של גזר באמת משפיעה על גוון העור ?
באדיבות: ד"ר להבית אקרמן, מומחית לרפואת עור
בעקבות סערת הרשת שנוצרה בשבוע האחרון סביב טליה מהאח הגדול, על כך שמרבה בכל פרק לאכול כמות גזרים לא מבוטלת (בשילוב טחינה)- החלטנו לבדוק האם הטענות כי המאכל הכתום אכן משנה את גוון העור, הן נכונות.
אז האם גזר כאמת משנה את צבע העור? ד"ר להבית אקרמן מומחית ברפואת עור, אומרת שחד משמעית- כן .
ומסבירה: " הגזר מכיל בטא קרוטן שזה כרומופור בצבע אדום כתום (כמו מלנין שהוא כרומופור חום למשל). זה נמצא בשפע בהרבה פירות וירקות .החומר הזה בעצם מהווה רכיב שממנו נוצר ויטמין a. באופן שגרתי החומר הזה נצרך דרך האוכל- בעיקר מירקות ופירות. אם צורכים מזה יותר מדי מופיעה תופעה שנקראת קרוטנמיה- שזה קבלת גוון צהבהב בעור . התופעה יכולה להתחיל בידיים ובלבן של אישוניי העיינים זה יכול לשקוע בכל העור ולשוות לעור מראה צהוב.ולא- אין מדובר בצהבת , מאחר וערכי הבילירובין תקינים וזה לא קשור לכבד.".
עוד מוסיפה אקרמן באותו עניין : " זו תופעה אסתטית לחלוטין ללא השפעה בריאותית. אבל חשוב לדעת שיש מחקרים שמראים שצריכה מוגברת של החומר עלולה להגביר שכיחות לסרטן ריאות לסרטן ערמונית ולאירוע מוחי".
על פי מומחים, הצריכה המומלצת ליום היא2-7 מ"ג ליום. מעבר לזה זה יכול להצטבר ולא להועיל. כל דבר טוב אם צורכים ממנו יותר מדי יכול להצטבר ולהפוך לדבר פחות מועיל, במקרה הזה אין צורך במאגרים של החומר, מאחר והגוף לא יכול להשתמש ביותר ממה שהוא צריך והעודף פשוט נאגר. בתוך כך התזונה משפיעה גם על העור כיוון שהעור הוא איבר חי הגדול ביותר מבין כל אברי הגוף.
לסיכום מסבירה ד"ר אקרמן: ככל שהצבע של הירק או הפרי יותר חריף, רמת הבטה קרוטן בי עולה. החומר לא נהרס בבישול. תפקידו של הבטה קרוטן בגוף ובעור זה לשמש חומר אשר ממנו ייווצר ויטמין a ולשמש כנוגד חמצון ששומר על העור מפני רדיקלים חופשיים.
